HYDRA     

                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Hydras offisielle flagg, med mottoet
 "Eleftheria i Thanatos" - Friheten eller døden!

Hydra er en liten øy i Egeerhavet, sør i den Saroniske bukt, ca 35 nautiske mil sør for Athen og i synsavstand til fastlandet på Peloponnes.  Øya har ca. 2.500 fastboende, og er helt uten motorisert ferdsel. 

Hydra.  Fra Le Tour du Monde, Paris 1876

Øyas arkitektur er listet som UNESCO-minnesmerke.  Mange regner Hydra som en de best bevarte og tradisjonsrike av de greske øyene, til tross for nærheten til Athen.

Saroniske Bukt

Eneste adkomstmulighet til øya er via egen båt  eller ferge, enten konvensjonell passasjerferge (reisetid ca 3 timer) eller hurtiggående katamaran/hydrofoil fra (reisetid  ca 75 min hvis direkterute), begge fra hovedhavnen i Piraeus. Avgangstider og billettbestilling for hurtigfergene finner du her.  Fergebilletten koster ca 30 euro en vei. Drosjeturen fra flyplassen til havna tar ca en time og koster ca 35 euro.  Det går også buss direkte fra flyplassen til havneterminalen. Denne tar også ca en time og koster 3 euro.  Dersom du trenger overnatting på veien er for eksempel  Hotell Lilia. et rimelig og hyggelig hotell i  gangavstand til fergehavnen.

Equus Africanus - etterkommere av afrikansk villesel.
Muldyr: avkom av eselhingst og hestehoppe.
Mulesel:  avkom av hestehingst og eselhoppe.
De fleste "eslene" på Hydra er egentlig muldyr.

Ute på Hydra tar du deg frem til fots, taxibåt eller ved eseltransport.  Utenom byen Hydra og områdene umiddelbart rundt byen, er veisystemet stort sett basert på stier, som egner seg godt for vandreturer.Vandrekart Hydra

Det var bosetting på Hydra i førhistorisk tid, men øya lå øde under store deler av middelalderen.  Hydra's historie på 1500-1600 tallet er knyttet til byen Episkopi, som nå ligger i ruiner på en høyde sørøst på øya, i trygg avstand fra farer fra sjøsiden og med god utsikt til alle kanter.  Episkopi er ca 2,5  timers gange fra Hydra by.

Dagens Hydra by vokste frem med skipsfarten på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet.  Øya ble svært velstående og hadde en stor handelsflåte som seilte i hele Middelhavet ( Og ikke bare i Middelhavet.  På Hydras sjøfartsmuseum henger et gammelt sjøkart hvor bl.a. den gamle uthavnen Merdø utenfor Arendal er avmerket!)   Øya hadde rundt 1820 cirka 25.000 innbyggere, de fleste knyttet til skipsfarten.  I den gresk-tyrkiske frihetskrig 1822 til 1832  spilte Hydra en fremtredende rolle, både i kraft av sin posisjon som viktig sjøfartsby og ved at flere fremtredende politikere i den fremvoksende nasjonen kom fra de mektige handels- og rederfamiliene på øya.

Den ortodokse kirken står sterkt på øya, som overalt i Hellas.  Øya sies å ha flere  enn 300 kirker og kapeller, samt 5 munkeklostere og 2 nonneklostere som fortsatt er i bruk, om enn med færre og færre beboere.  Klostrene, med hovedklosteret Prophetias Elias-klosteret ca 2 timers gange fra havnen, er vel verd å besøke.  Et av klostrene ligger på selve havnen, sammen med øyas staselige hovedkirke og det Byzantinske Museum.

Klokketårn  Kamini

Villa Beate, som er vårt sted på Hydra,  ligger i forlengelsen av Odos Lignou, ca 5 minutters gange opp fra havnen i Hydra by.

 

Villa Beate

Det er en rekke hyggelige hoteller, pensjonater og utleierom på øya.  Av hoteller er de beste utvilsomt  Bratsera, Miranda og Orloff, alle nær havnen. 

For fullstendig oversikt over overnattingsmuligheter som kan bestilles over nettet, inklusive en lang rekke rimeligere alternativer, se linker nederst på denne siden.

Hydra er en klippeøy, med få naturlig strender.  Den mest populære badeplassen finner du forbi den gamle yachtklubben, videre på motsatt side av havnen der hvor fergen legger til.  Det er en brukbar liten strand i Kamini, videre i samme retning, samt i Vlychos, an halvtimes gange videre.  Der er også en strand på Miramare nordøst for byen

Øya har et stort antall restauranter og tavernaer av alle slag.  Våre favoritt for gresk mat er Christinas & Manolis i nærheten av havnen - spør etter veien.  Øyas beste pastasted er Caprice nær Bratsera.  Vigla med fabelaktig utsikt over havnen er også et hyggelig sted.  Be om bord ytterst på terrassen.  Det er hyggelige tavernaer med god mat både i Kamini og Vlychos, samt på "Pirofani" på veien mot Kamini.

Av barer er Hydroneta bortenfor yachtklubben/badeplassen vår absolutte favoritt:  her er Egeerhavets vakreste solnedgang med utsikt mot naboøya Doukos og med Spetses i horisonten.  Amalour er hyggeligst sent på kvelden (bygningen var i gamle dager russisk visekonsulat på øya), mens Cohens gamle stamsted Pirate Bar  nede på havnen ikke er like livlig lenger.

Du får det meste av mat og vin i øyas butikker.  Mer alvorlig shopping bør gjøres unna i Athen, selv om noen av forretningene på havna holder høy kvalitet på bl.a.fancy moteklær og badetøy.

 

 

Jackie Kennedy vises rundt på Hydra av dr. Andreas Rafalias med familie under et besøk tidlig på 60-tallet (9.6.1961). Jackie Kennedy var i ferd med å gifte seg med den 
       greske skipsrederen Aristoteles Onassis, og Jackie ble tatt med til Hellas for gjøre seg kjent.  Til v. Evangelis Rafalias, som da var elev ved Anargios kostskolen
på Spetses, som John Fowles skriver om i "The Magus".  Foto utlånt av Evangelos Rafalias ( t.v. på bildet).
\

 

BØKER OM HYDRA

Det er skrevet mye om Hydra.  Noen av de viktigste reisehåndbøkene som omhandler øya, bøker om øyas arkitektur og historie samt litt om Hydra i skjønnlitteraturen, medregnet mine favoritter,  finner du her.

LINKER

Hydras offisielle hjemmeside finner du her.

Hydra Direct  er en omfattende side med opplysninger om hoteller og pensjonater, events osv. Se også www.hydra-island.com for tilsvarende informasjon.  Av de mange happenings som skjer på øya, er kanskje konferansen "The Role of the Donkey ( and the Mule) in the Culture of the Mediterranean", organisert av Free University of Hydra i oktober 2005, blant de mest sære.  Neste konferanse finner sted i oktober 2007.  For mer informasjon om eselstudiene - og studentene -  klikk her.

                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Tilbake